Slutten for selvstendige IT-konsulenter?
- 30. April 2024
- #opinion
Dette leserinnlegget ble først publisert i Aftenposten 29. April 2024 med tittel “Betyr dette slutten for selvstendige IT-konsulenter?” Versjonen nedenfor er uten Aftenpostens korrekturlesning, men med noen bilder.
Regjeringens nye innleieregler kan føre til at tusenvis av små, spesialiserte teknologibedrifter må legge ned.
Regjeringen ønsker å begrense innleie, og fra 1. januar 2024 er det i hovedsak kun lov å leie inn konsulenter fra godkjente bemanningsforetak. Selvstendige konsulenter med eget AS eller ENK nektes godkjenning. De blir begrenset til såkalte oppdragsavtaler, der sluttresultatet må spesifiseres på forhånd og man jobber adskilt fra kunden.
Bransjen har derimot gått bort fra oppdragsavtaler. Innleie lar konsulenter jobbe tettere på problemstillingen, den eksisterende IT-infrastrukturen og de andre på teamet. I praksis mister selvstendige derfor næringsgrunnlaget. Om dette er villet politikk er vanskelig å ta stilling til i mangel av tydelige svar—det er mulig at regjeringen ikke forstår hvordan IT-utvikling fungerer. I frykt for å bryte reglene utestenger enkelte offentlige aktører selvstendige fra å søke på utlysninger.
Lærdom fra IT-utviklere til politikere
Det er ironisk hvor mye regjeringen kunne lært av den smidige arbeidsmetodikken de frarøver selvstendige. Her er fire ukontroversielle læringspunkter til regjeringen, basert på hvordan IT-utviklere jobber med sitt fag.
Varsle om endringer i god tid. Utviklere varsler i god tid før IT-systemer endres. Arbeidstilsynet kom derimot med detaljert informasjon om godkjenningsordningen 31. januar 2024—altså én måned etter at ordningen trådte i kraft. Først da innså selvstendige hva som hadde skjedd.
Kartlegg konsekvenser. Utviklere utfører ofte tusenvis av tester for å verifisere at programvare ikke har uønskede konsekvenser. Regjeringen viet tilsynelatende få tanker til konsekvensene av sine regler, med mindre det var intensjonen å legge ned tusenvis av små, spesialiserte teknologibedrifter.
Fjern kompleksitet. Utviklere skiller mellom essensiell kompleksitet og utilsiktet kompleksitet. Det sistnevnte skal alltid fjernes. Når publikum ikke forstår reglene og det offentlige ikke evner å forklare, er det et tegn på unødvendig kompleksitet.
Dokumenter godt. Navn og begreper bør velges med omhu og defineres presist. All relevant dokumentasjon bør samles på ett sted. Det er krevende å forholde seg til Arbeidstilsynets informasjon, arbeidsmiljøloven, forarbeider, veiledere, uttalelser i media og betraktninger fra private advokatselskaper. Ofte snubler politikerne selv i begrepene, eller så tåkelegger de bevisst sin egen politikk—begge deler er ille.
Det er ikke for sent å snu
Regjeringen kan fremdeles snu. Enten ved å la selvstendige slippe å søke om godkjenning for å inngå innleieavtaler, eller i det minste ved å tillate dem å søke. Om de ikke snur må tusenvis av tekniske eksperter enten legge ned, eller begrense seg til ufleksible oppdragsavtaler som tvinger dem til å jobbe mer som politikere på sitt aller verste: ved å gjøre store endringer, uten å lytte til publikum, blinde for kompleksitet og uten å teste før de setter endringer ut i livet.
Videre lesning
Takk for at du leste innlegget mitt! Her er noen relaterte saker som ikke er bak betalingsmur.
- 26. april 2024 - kode24 - Ruter bremser innleie av selvstendige konsulenter
- 26. april 2024 - Computerworld - Innleiebestemmelsene
- 16. april 2024 - kode24 - Selvstendige utviklere med underskriftskampanje
- 9. april 2024 - Altinget - Vårt bakvendtland
- 4. april 2024 - Digi - Nå er det langt på vei forbudt med eksterne utviklere i produktteam
- 21. mars 2024 - Finansavisen - Regjeringen forstår ikke hvordan IT-utvikling foregår
- 17. mars 2024 - Finansavisen - Nitrist for Witted og tusenvis av andre konsulenter
- 22. januar 2024 - Dagens Perspektiv - Flere dømmes til å være arbeidstaker
Se også denne listen med 30+ saker fra media og andre lenker for videre lesning.